Kuchnia otwarta czy zamknięta?

Wiele osób jest zdania, że to właśnie kuchnia, a nie salon jest sercem domu, gdzie podczas wspólnych posiłków celebruje się więzi rodzinne. Aranżacja tego pomieszczenia jest więc jedną z najważniejszych decyzji podczas projektowania domu. Zastanawiając się nad tym, czy wybrać kuchnię otwartą czy zamkniętą, weźmy pod uwagę styl życia oraz zwyczaje naszej rodziny. Oba te rozwiązania mają bowiem swoje wady i zalety. Jaką kuchnię wybrać – otwartą, czy zamkniętą?

Jasno i przestrzennie

Największą zaletą otwartej kuchni jest optyczne powiększenie przestrzeni. Całe pomieszczenie staje się przestronniejsze i jaśniejsze. Dzieje się tak dlatego, ponieważ połączenie kuchni z jadalnią lub salonem sprawia, że wnętrza nawzajem się doświetlają, a naturalne światło bez problemu dociera do każdego zakamarka. Ma to szczególne znaczenie przy przygotowaniu posiłków – strefa robocza powinna być dostatecznie oświetlona, aby komfortowo nam się pracowało. Kolejnym atutem połączenia kuchni z jadalnią jest ułatwienie w codziennym serwowaniu potraw – dlatego też otwarta kuchnia jest idealnym rozwiązaniem w mieszkaniach seniorów i osób z ograniczeniami ruchowymi. Dla osób ceniących sobie wspólne gotowanie, duże znaczenie będzie miała funkcja integrująca otwartej kuchni. Taka aranżacja sprawia, że kuchnia bardzo często staje się centralnym punktem życia rodzinnego, a także miejscem pogawędek podczas organizowanego przyjęcia, kiedy osoba przygotowująca posiłki może swobodnie rozmawiać z gośćmi.

Jeśli chodzi o wady otwartej kuchni, to z pewnością należy tutaj wymienić rozprzestrzenianie się po całym salonie zapachów przygotowywanych posiłków. Do minusów takiego rozwiązania zaliczyć także należy konieczność utrzymywania w takiej kuchni nieskazitelnego porządku – jako część salonu będzie ona zwracać uwagę gości i nie będziemy w stanie jej ukryć zamykając drzwi. Urządzenie kuchni otwartej może się również okazać droższe niż aranżacja zamkniętego pomieszczenia – w większości przypadków połączenie kuchni z salonem wymaga zamówienia zabudowy pod wymiar.

Wygodna izolacja

Kuchnia zamknięta oferuje nam większy wybór możliwości aranżacyjnych – jest odrębnym pomieszczeniem, nie musi być zatem spójna z wystrojem salonu, czy jadalni. W tym przypadku możemy postawić na meble wolnostojące, co będzie tańsze od zabudowy na wymiar. Urządzając kuchnię w zamkniętym pomieszczeniu, nie musimy się przejmować rozprzestrzenianiem zapachów, czy odgłosów gotowania. Nie jest również sprawą pierwszej wagi utrzymanie w niej idealnego porządku – w przypadku wizyty niespodziewanego gościa, wystarczy zamknąć drzwi. W kuchni zamkniętej prościej jest zorganizować ergonomiczną przestrzeń opartą o zasadę trójkąta roboczego, co przyspieszy i ułatwi nam pracę. W takiej sytuacji zyskujemy również więcej miejsca do przechowywania i przygotowywania posiłków: na ścianach możemy powiesić większą liczbę szafek, a blat roboczy może być dłuższy. Nie ma również wątpliwości co do tego, że zamknięta kuchnia jest bezpieczniejszym rozwiązaniem dla rodzin z dziećmi – można w niej pracować bez obawy o kontakt najmłodszych domowników z sprzętami elektrycznymi, czy ostrymi narzędziami.

Do wad kuchni zamkniętej należy zaliczyć brak kontaktu z pozostałymi domownikami. Ma to znaczenie w przypadku dużych rodzin i osób lubiących wspólne przygotowywanie posiłków. W pewnym stopniu takie rozwiązanie utrudnia również wydawanie posiłków, co nie jest szczegółem bez znaczenia, gdy mamy do czynienia z seniorem lub osobą niepełnosprawną. W małej kuchni problemem może być także brak wystarczającego doświetlenia – może się okazać, że będziemy musieli wspomagać się światłem sztucznym, co z kolei wpłynie na rachunki za prąd.

Materiał opracowany przez eksperta portalu Rynek Pierwotny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *